Mega-operatie basisonderwijs West Betuwe in volle gang: brede school Spijk geopend

Bredeschool Spijkvrijdag 01 september 2023 20:47

Kort voor de zomervakantie opende wethouder Van Bezooijen de nieuwe brede school CBS De Hoeksteen in Spijk. Met dit nieuwe gebouw behoudt Spijk een eigen basisschool én peuterspeelzaal. Eén van de vele nieuwbouw- en renovatieprojecten in het Westbetuwse basisonderwijs die momenteel gaande zijn. Mogelijk gemaakt door het bij elkaar leggen van allerlei subsidies en budgetten. Wethouder Govert van Bezooijen zit hierbij aan het stuur. Gelijke kansen voor alle kinderen in West Betuwe, daar is het de wethouder om te doen.

Dagelijks bezoeken bijna 4.500 kinderen één van de 32 basisscholen die zijn gevestigd in 21 kernen binnen de gemeente West Betuwe. De instandhouding van de schoolgebouwen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de negen schoolbesturen en de gemeente. Het gemeentebestuur trekt de komende twaalf jaar miljoenen euro’s extra uit voor de nieuwbouw en renovatie van scholen in West Betuwe. De gemeente nam afgelopen jaar al nieuwbouw-besluiten over basisscholen in Tricht en Spijk, binnenkort staan voorstellen op de agenda voor Beesd, Geldermalsen Deil, Varik en Rhenoy. De bouw-operatie gaat verder dan gebruikelijk: zo wordt tegelijk met de verbouwingen de ventilatie in de scholen gemoderniseerd en worden energie-installaties flink zuiniger. Ook in de meeste scholen waar niet verbouwd wordt, worden energiebesparende maatregelen uitgevoerd.

West Betuwe had eerder één miljoen euro per jaar begroot voor nieuwbouw en renovatie van de basisscholen in de gemeente. De gemeenteraad besloot vorig jaar om dat bedrag tot en met 2024 te verhogen tot 1,5 miljoen euro per jaar en daarna tot en met 2032 jaarlijks tot 2,2 miljoen euro. Govert van Bezooijen: ‘We willen voor alle kinderen in onze gemeente gelijke kansen en hebben daarvoor bijna twee jaar lang intensief overlegd met alle negen schoolbesturen die in onze gemeente actief zijn. Het is heel mooi dat iedereen nu achter deze koers staat. Het is voor iedereen geven en nemen, we kunnen niet alles tegelijk oppakken. Maar met deze stappen krijgen vele kleine kernen in onze gemeente weer basisscholen en kinderopvang in fijne gebouwen, die nog vele jaren meekunnen. Dat is niet vanzelfsprekend in deze tijd.’’

Het gemeentebestuur investeert behalve in het basisonderwijs ook in het middelbaar onderwijs en buitenschoolse opvang. Voorbeelden daarvan zijn de grote renovatie en verduurzaming van De Lingeborgh en nieuwbouw van de Ida Gerhardt school voor Persoonlijk Onderwijs, beiden in Geldermalsen.

« Terug