Kamerlid Don Ceder in West Betuwe in gesprek over arbeidsmigranten en ‘de praatjuf’ op school

CU-fracties - manifest schoolmaatschappelijk werk.jpgmaandag 13 november 2023 19:00

ChristenUnie-Tweede Kamerlid Don Ceder bezocht op vrijdag 10 november West Betuwe. Hij sprak over de opvang van arbeidsmigranten in de regio en de West Betuwse aanpak van schoolmaatschappelijk werk. Het kamerlid bezocht de Rehobothschool in Geldermalsen en bramenkweker Pippel in Haaften. ChristenUnie-fracties uit de regio boden Ceder op beide locaties een manifest aan, om van de Tweede Kamer extra aandacht te vragen voor knelpunten rond beide onderwerpen. Ceder neemt de twee manifesten mee naar Den Haag.

Don Ceder en de ChristenUnie-fracties uit Bommelerwaard, Culemborg, Altena en West Betuwe bezochten eerst de Rehobothschool in Geldermalsen. Daar lieten de aanwezigen zich informeren over de West Betuwse aanpak van schoolmaatschappelijk werk. West Betuwe zet daar stevig op in, als onderdeel van de preventie-aanpak voor kinderen en jongeren. Tijdens het bezoek presenteerde de Rehobothschool en de GGD de ervaringen met een extra ‘praatjuf’ op school, die aan de slag gaat met problemen of zorgen bij kinderen op het gebied van ontwikkeling en opvoeding. Doel is zo vroeg mogelijk signaleren. Vervolgens zijn er trainingen op maat, zowel voor de kinderen als de ouders. De Rehobothschool is zeer tevreden met deze aanpak. De ChristenUnie-fracties uit de regio pleiten er daarom voor om deze preventieve zorg op basisscholen standaard beschikbaar te maken. In een manifest dat ze aan Don Ceder aanboden riepen ze daartoe op.

Vervolgens bezocht Ceder bramenkweker Pippel in Haaften. Bij het bedrijf werken door het jaar heen zo’n 25 arbeidsmigranten, sommigen al meer dan 10 jaar. Voor hen heeft Pippel huisvesting beschikbaar op het eigen terrein. Ceder bezocht deze huisvesting en ging in gesprek met enkele Poolse medewerkers, die hun ervaringen deelden. Ceder: “Volgens mij is Pippel een prachtig bedrijf, dat zijn huisvesting goed voor elkaar heeft. Een voorbeeld voor anderen”. De ChristenUnie-fracties riepen Ceder op om in de Tweede Kamer aandacht te vragen voor een betere verdeling tussen de lusten en lasten in relatie tot huisvesting van arbeidsmigranten tussen werkgevers, uitzendbureaus en de rest van de samenleving. Dat betekent bijvoorbeeld tegengaan dat woningen in woonwijken – vaak juist zeer gewild bij starters op de woningmarkt - worden bewoond door veel arbeidsmigranten zonder voldoende toezicht. In plaats daarvan wil ChristenUnie meer grotere tijdelijke woonvoorzieningen, die voldoen aan kwaliteitseisen, met een vorm van toezicht. Daarnaast een betere bescherming voor de arbeidsmigranten, bijvoorbeeld bij ontslag. Ceder neemt ook deze oproepen mee naar Den Haag.

Noot voor de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met  Anne van Rossum, lijsttrekker ChristenUnie West Betuwe, 06 21954350.

« Terug